Mardin İli Geleneksel Halk Hekimliğinde Yanık Uygulamaları
Özet Görüntüleme: 737 / PDF İndirme: 716
DOI:
https://doi.org/10.46291/ISPECIJSSHvol4iss4pp285-295Anahtar Kelimeler:
Mardin, Halk Hekimliği, Yanık Tedavisi, Modern TıpÖzet
Çevresel etkenlerin, gelenek, görenek ve tecrübeyle birleştirilmesiyle beraber yüzyıllar içerisinde halk hekimliği ortaya çıkmıştır. Mardin'de, modern tıbbın gelişimine paralel olarak halk hekimliği yöntem ve uygulamaları da değişerek ve gelişerek varlığını sürdürmektedir. Bu çalışmada, Mardin geleneksel halk hekimliğinde önemli bir yeri olan yanık tedavisi uygulamaları, örnek bir yanık vakası üzerinden ele alınmıştır. Bu çalışmaya konu olan vaka, ilk günden itibaren izlemeye alınmış, yapılan uygulamalar düzenli aralıklarla görüntülenmiş ve kayıt altına alınmıştır. Kızgın yağın dökülmesi suretiyle hastanın sol eli yanmıştır. Mardin Devlet Hastanesi acil servisinde yapılan ilk muayenede 2. derece yanık teşhisi konulmuş, ilk müdahale yapılmış ve hasta taburcu edilmiştir. İlerleyen saatlerde ağrı dayanılmaz bir hale gelince halk hekimliği yöntemlerine başvurulma ihtiyacı duyulmuştur. Daha sonra hasta, Mardin ili Kızıltepe ilçesinde yaşayan halk hekimi Ş.B.'ye başvurmuştur. Halk hekiminin eczaneden getirttiği iki ilaç, bal mumu, mum, zeytinyağı ve köy yumurtasından oluşan malzemelerle hazırladığı karışım belirli aralıklarla yaraya uygulanmıştır. Yaklaşık iki buçuk aylık bir tedavi sürecinin ardından yaranın hemen hemen iz bırakmayacak şekilde iyileştiği gözlemlenmiştir. Bu uygulamanın en önemli özelliği tedavide geleneksel halk hekimliği ile modern tıbbın olanaklarının birleştirilmesidir. Bu vakada yapılan uygulama, hastalıkların tedavisinde halk hekimliği ve modern tıbbın olanaklarının bir arada kullanılmasının önemini ortaya koymaktadır.
Referanslar
Kaynaklar
Albertyn, R., Berg, A., Numanoglu, A., Rode, H. (2015). Traditional burn care in sub-Saharan Africa: a long history with wide acceptance. Burns : journal of the International Society for Burn Injuries, 41(2), 203–211. https://doi.org/10.1016/j.burns.2014.06.005
Arı, B, TOP, MB. (2017). Hatay’da Sağlık Sorunlarını Gidermek İçin Başvurulan Başlıca Halk Hekimliği Uygulamaları. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 33(33), 55-67.
Boratav, PN, 100 Soruda Türk Folkloru. Gerçek Yayınevi, İstanbul 1994.
Çifçi, T. (2019). Adıyaman ve Çevresinde Halk İnançları ve Halk Hekimliği (Baweriyên Gelêrî û Dermanê Kurmancî li Herêma Semsûrê), Doktora Tezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı: Diyarbakır.
Erdoğan Z, (1997). Ankara’nın Kazan ve Kalecik İlçelerinde ve Bunlara Bağlı Köylerde Halk Hekimliği, V. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi-Gelenek, Görenek ve İnançlar, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
Gönenç, A.(2011), Antalya İli Korkuteli İlçesinde Halk İnançları ve Halk Hekimliği, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi SBE Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı, Konya.
Köprüdüz, İH. (2019). Siverek Halk Hekimliği Uygulamaları, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
Özyurt, B. (2018), Anadolu’da Uygulanan Halk Tedavilerinden Bazı Örnekler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(4), 151-156.
Sever, M. (2001). Mersin ve Yakın Çevresi Halk İnançları ve Halk Hekimliği, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi SBE, Ankara.
Sever, M. (2004). Türk Halk İnançlarında ve Halk Hekimliği Uygulamalarında Meyve. Türklük Bilimi Araştırmaları, (16).
Sinop Halk Hekimliği, https://sinop.ktb.gov.tr/TR-74864/halk-hekimligi.html Erişim Tarihi 28.07.2020.
Şar, S. (2005). Anadolu Halk Hekimliği Uygulamalarına Genel Bir Bakış, Türkiye Klinikleri Tıp Etiği-Hukuku-Tarihi Dergisi, 13:131-136.
World Healt Organization. (2008). Traditional Medicine www.who.int/mediacentre/factsheets/fs134/en (17.05.2018)
Yılmaz, E., Andsoy, I. I. (2020). Traditional and modern practices in wounds and burn injuries in a population of North Western Turkey. Burns : journal of the International Society for Burn Injuries, S0305-4179(19)30838-1.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2020 ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.