Sınıf Öğretmenlerinin Öğrenciler Arasındaki İletişimin Önemi
Özet Görüntüleme: 201 / PDF İndirme: 147
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7339099Anahtar Kelimeler:
Öğretmen- Öğrenci- Empati- İletişimÖzet
Eğitim ve öğretimde iletişimin önemi büyüktür. Birleşim geçmişten günümüze kadar çeşitli değişikliklere uğrayarak yeni teknolojiye ayak uydurmaya çalışmıştır. İletişim ve ögelerini iyi bilmek gerekir. İletişimde temel esas karşılıklı anlaşma ve etkileşme dayanır. Sınıf öğretmenlerinin de yapılması gerektiği konulardan biri iletişimi doğru kullanarak öğrencilere bilgi aktarımını sağlamaktır. Eğitim özelliklerinden biri de istenilen düzeye ulaşana kadar öğrencileri bilgi açısından zenginleştirme hedefler. Öğrencilerin meraklı olması beklenir. Çünkü bu konu hakkında araştırma yapmak için dikkat çekici olması öğrenciler için önemlidir. Öğretmenlere düşen bu görevde öğrencilere yönelik çalışmaları geliştirmektir. Ailenin öğrenciyle iletişimi de oldukça önemlidir. İletişimde karşıdaki kişiye mesaj vermek önemlidir. Kişilerin duygu ve düşüncelerini aktarmasına yardımcı olur ve empati yöntemleri geliştirir. Bu sayede etkili iletişim araçları geliştirerek öğrenciyi daha dinamik ve araştırmacı sistemlere yönetmelidir. Öğretmenlerin de sınıf içerisindeki tutumları belli bir program içerisinde incelenmelidir. Yapılan incelemeleri davranış ve tutumları çizelge içerisinde programlayarak gelecek hedefleri belirler. Günümüzde etkileri dışında kullanılan pek çok çeşitli sistemler geliştirilmiştir bunlardan biri uzaktan eğitim sistemidir. Bu sistemler sayesinde iletişimi kavramlar yöntemiyle öğretmenlerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu sayede dersleri çeşitli ve farklı yönleriyle incelemek önemli sonuçlara varılmıştır. Bu sayede olması gereken eğitim sistemindeki planlama yapılarak öğrencinin verimini arttırmayı hedeflemiştir.
Referanslar
Algur, H. (2009). İlköğretim İkinci Kademe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Öğretmen-Öğrenci İletişimi (Bayrampaşa Örneği) (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).
Aydemir, A. (2021). Uzaktan eğitim sürecinde öğretmen ile öğrenci-veli iletişimi: Sosyal bilgiler öğretmenlerinin deneyimleri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(2), 813-827.
Başar, M., Doğan, M. C., Şener, N., Özcan, U. Z. U. N., & Topal, H. (2018). İlkokulda öğretmen öğrenci iletişimi. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi, 4(1), 1-17.
Bayraktar, H. V. (2015). Eğitim ortamında öğretmen öğrenci iletişimi.
Boztepe, Ö., & Demirtaş, Z. (2018). Öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme ve iletişim memnuniyet düzeylerinin incelenmesi. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, (2), 327-335.
Çakmak, V., & Aktan, E. (2016). Öğretmen öğrenci iletişiminin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(56).
Çetinkanat, C. (1998). Öğretmen adayları ve müfettişlerin bakış açısından öğretmen iletişim becerileri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 14(14), 209-221.
Çiftçi, S., & Taskaya, S. M. (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının öz yeterlik ve iletişim becerileri arasındaki ilişki. Education Sciences, 5(3), 921-928.
https://slideplayer.biz.tr/slide/6034075/ (Erişim tarihi:14.11.2022)
Özerbaş, M. A., & Bulut, M. (2007). Öğretmen adaylarının algıladıkları iletişim becerisi düzeylerinin incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 123-135.
Pehlivan, K. B. (2005). Öğretmen adaylarının iletişim becerisi algıları üzerine bir çalışma. İlköğretim Online, 4(2), 17-23.
Saydam, G., & Telli, S. (2011). Eğitimde bir araştırma alanı olarak sınıfta öğrenci-öğretmen kişilerarası iletişimi ve öğretmen etkileşim ölçeği (QTI). Boğaziçi üniversitesi eğitim dergisi, 28(2), 23-45.
Sünbül, A. M. (2011). Öğretim ilke ve yöntemleri. Eğitim Yayınevi.
Şanlı, Ö., Altun, M., & Karaca, R. (2014). Okul yöneticilerinin iletişim becerilerinin öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(2).
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.