Sınıf Öğretmenliğinin Eğitim ve Öğretim Sürecinin Gelişmesindeki Yöntemleri
Özet Görüntüleme: 150 / PDF İndirme: 136
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7339173Anahtar Kelimeler:
Öğretmen- Rehber- Lider- DeneyimÖzet
Öğretmenlik toplum açısından kutsal bir meslek olarak sayılmıştır. Öğrenim süreçleri teorik ve pratik konularla pekiştirerek günümüz şartları altında yeni çalışmalara yol gösterici tutumlar sergilemiştir. Öğretmen ve öğrenci ilişkileri son derece önemli konular arasındadır. Sınıf öğretmenliğini eğitim ve öğretim sürecinde gelişmeleri hakkında bilgileri analiz etmekte Olup günümüzde gelişmektedir. Farklı ülkelerde eğitim sistemi teknoloji geliştikçe yeni yapılar ortaya çıkartır. Eğitim ve öğretimde bütünlük sağlama ileri zamanlarda kişinin topluma katkı sağlayacak yönleri oluşturmasında yardımcı olur. Bu sayede öğretmenlerin mesleki ve kişisel niteliklerine analiz etmek ne onları değiştirmek temel konulardan biri olmuştur. Bilgi kendini süreklilik açısından tekrarlayan ve yenilik katan konular oluşturur. Eğitim ve öğretim sürecinde aldığımız bilgiler sadece okul hayatında değil yaşamımızda da etkili fayda sağlar. Genel kültür açısından da sınıf öğretmenleri birçok alanlarda ders alarak kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Genel kültür sadece bir ders olarak değil yaşamımıza ve toplumsal yapımıza yeni imkanlar sağlar. Öğretmenlerin mesleki rollerinin önemi büyüktür. Gerektiği konuları kategorize ederek ve önemli yerleri bilgi becerileri sayesinde saptamaya yönelik çalışmalar yaparak kendini yeniler. Sınıf öğretmenleri lisans alanında birçok derslerden geçerek kendine en yakın hissettiği alanlarda mezun olma haklarına sahiptir. Her alan bilgisi birbirinden ayrı olarak değerlendirilir. Sistemi iyi şekilde kavramak önemli noktalardan biridir. Öğretmen öğrenciyle devamlı etkileşim halindedir, bu sayede eğitim sistemini uygulayan öğretmen öğrencisine ders anlatırken öğrencide ders hakkında yorum yapma ve analiz kabiliyetini geliştirir. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle toplumda büyük ölçüde etkileyerek eğitimi de paralel şekilde değiştirmeyi hedefleyen teknolojik gelişmeler olmuştur. Toplumda öğrenmeyi sağlayan öğretmenlerin ve bilgi yönünden de öğretmenlerin yenilikçi bilgilere ihtiyacı vardır. Eğitimde başarılı olmak için o eğitimin sistemini iyi kavramak ve niteliklerini iyi bilmek gerekir. Böylece kendine ait meslek yapısı oluşturulur.
Referanslar
Apaydın, Z., & Kandemir, M. A. (2018). İlkokulda sınıf öğretmenlerinin fen bilimleri dersinde argümantasyon yöntemi kullanımına ilişkin görüşleri. Journal of Computer and Education Research, 6(11), 106-122.
Bozkurt, O. (2012). Fen eğitiminde araştırmaya dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına ve bilimsel süreç becerilerine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(18), 187-200.
Celep, A., & Bacanak, A. (2013). Yüksek lisans yapan öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri ve kazandırılması hakkındaki görüşleri. Journal of Turkish Science Education, 10(1), 56-78.
Çetin, A. (2008). Sınıf öğretmeni adayların eleştirel düşünme gücü (Doctoral dissertation, Bursa Uludag University (Turkey)).
Görgen, İ., Çokçalışkan, H., & Korkut, Ü. (2013). Öğretmenlik uygulaması dersinin öğretmen adayları, uygulama öğretmenleri ve uygulama öğretim üyeleri açısından işlevselliği. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (28), 56-73.
Karataş, K. (2020). Öğretmenlik Mesleğine Kuramsal Bir Bakiş. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(17), 39-56.
Kumral, O. (2010). Eğitsel eleştiri modeli ile eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği öğretim programının değerlendirilmesi: Bir durum çalışması.
Sünbül, A. M. (2011). Öğretim ilke ve yöntemleri. Eğitim Yayınevi.
Şahin, Ç., & Kartal, O. Y. (2013). Sınıf öğretmeni adaylarının sınıf öğretmeni yetiştirme programı hakkındaki görüşleri. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 164-179.
Taşdemir, M. (2006). Sınıf öğretmenlerinin planlama yeterliklerini algılama düzeyleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(3), 287-307.
Taşkın, Ç. Ş., & Hacıömeroğlu, G. (2010). Meslek bilgisi derslerinin öğretmen adaylarının profesyonel gelişimindeki önemi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(28), 165-174.
Yetim, A. A., & Göktaş, Z. (2004). Öğretmenin mesleki ve kişisel nitelikleri.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.