Türk Kültürünü Gençlere Öğretmede Kadınların Rolü


Özet Görüntüleme: 49 / PDF İndirme: 26

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10806466

Anahtar Kelimeler:

Eğitim- Türk Dünyası- Kadınlar- kültür- İletişim- Kültür Aktarımı

Özet

Tüm dünyada yaşayan Türk sayısının 350 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Öyle ki, dünyada Türk’ün yaşamadığı herhangi bir kıtadan söz edilemez. Diğer taraftan tüm Türkleri kapsayan ortak bir kültürden bahsetmek mümkündür. Her ne kadar bu gelenekler, merkezi bölgeden uzaklaştıkça veya diğer bölgelerdeki kültürlerle irtibata geçince bazı değişikliklere uğrasa da öz itibarıyla temelde benzerlikler içerir. Örneğin; nişanlarda yüzüklere, düğünlerde gelinliğe bağlanan kırmızı kurdeleler hep uğuru ve kısmeti temsil eder. At bütün Türklerde murattır. Büyüklere saygı duymak esastır. Kadın başlangıçtan beri Türklerde saygın bir yere sahiptir. Bu gelenekler kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde ise bu kültür aktarımında asıl faktörün kadınlar olduğu görülür. Çünkü aile içindeki rolü ve çocuklar üzerindeki etkisi nedeniyle kültürün aktarımında kadınlar öndedir ve önemlidir. Bu durum günümüzde de değişmemiştir. Kadınlar, toplumun sağlam temeller üzerinde inşa edilmesinde ve aile yapısının sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesinde önemli role sahiptir. Bu çalışmada, Türk Dünyasındaki kültürel benzerlikler ortaya konularak, bu kültürün gelecek kuşaklara aktarımında kadınların rolü üzerinde durulacaktır. Çalışmada konu ile ilgili daha önce yapılan teorik çalışmalar yanında, alan araştırmalarının sonuçları da kültürel antropolojik bir bakış açısı ve araştırma yöntemi ile ortaya konulmuş ve çalışmanın evreni Türk Dünyası ile sınırlı tutulmuştur.

Referanslar

Acar, H. (2019). İnsan&İnsan, Yıl/Year 6, Sayı/ 21, Yaz/Summer.

Adanır, O. (2007). Kültür ve Zihniyet, Doğu Batı Dergisi, Doğu Batı Yayınları, Sayı: 23: İstanbul.

Alpar, G. (2020). Türkiye’nin Güvenliğini Anlamak, Nobel Yayınları: Ankara.

Alpar, G. (2023). “Özbekistan Coğrafyası ile Bağlantıları Yeniden Kurmak: Fergana ve Taşkent Bölgesi İzlenimleri”, Kültür, İletişim, Diplomasi, Palet Yayınları: Konya.

Bauman, Z. (2001). Bireyselleşmiş Toplum, Çev. Yavuz Alogan, Ayrıntı Yayınları: İstanbul.

Erten, E. (2016). “Antik Yazarlarda Bir İskit Kraliçesi: Tomyris”, Mediterranean Journal of Humanities, VI/2.

Fukuyama, F. (1999). Büyük Çözülme, İnsan Doğası ve Toplumsal Düzenin Yeniden Oluşturulması, Çev. Hasan Kaya, Profil Yayıncılık: İstanbul.

Gezon, L., Kottak, C. (2016). Kültür, Çev. Editörü: Akile Gürsoy, İkinci Basımdan Çeviri, Nobel Yayınları: Ankara.

Guenon, Rene. Modern Dünyanın Bunalımı, Çev. Mahmut Kanık, Hece Yayınları: Ankara.

Gündüz, A. (2012). “Tarihi Süreç İçerisinde Türk Toplumunda ve Devletlerinde Kadının Yeri ve Önemi”, The Journal of Academic Social Science Studies, 5/5.

Güvenç, Bozkurt. (1999). İnsan ve Kültür, Remzi Kitapevi: İstanbul.

Kongar, Emre. (1990). İstanbul Halkın Günlük yaşam Biçimi ve Tüketici Davranışları Araştırması, İstanbul Ticaret Odası.

McKinnon, S. (2005). On Kingship and Mariage: A critique of the Genetic and Gender Calculus of Evolutionary Psychology, In Complexities: Beyond Nature and Nurture, The University o Chicago Press: Chicago.

Tellioğlu, İ. (2016). İslam Öncesi Türk Toplumunda Kadının Konumu Üzerine, Ankara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 55: Ankara.

Togan, V. Z. (1960). Türk Türkistan: İstanbul.

Tümertekin Erol & Özgüç Nazmiye. (2004). Beşerî Coğrafya, İnsan-Kültür-Mekân, Çantay Kitabevi: İstanbul.

Türkdoğan, O. (2007). Türk Toplumunun Temel Dinamikleri, Kum Saati Yayınları: İstanbul.

Yaman, E. (2012). Değerler Eğitimi, Akçay Yayınları: Ankara.

Yıldırım, K. (2012). Başlangıcından II. Yüzyılın Ortalarına Kadar Doğu Türkistan ile Çin Münasebetlerine Genel Bir Bakış, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 3, Ocak-2012, s. 123-156 Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 3, Ocak-2012, s. 123-156.

Yılmaz, A. (2004). “Türk Kültüründe Kadın”, Milli Folklor Dergisi (61), Ankara.

İndir

Yayınlanmış

2024-03-12

Nasıl Atıf Yapılır

ALPAR, M., & ALPAR, G. (2024). Türk Kültürünü Gençlere Öğretmede Kadınların Rolü. ISPEC Uluslararası Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 8(1), 193–198. https://doi.org/10.5281/zenodo.10806466

Sayı

Bölüm

Articles