Pandemi Sürecinde Dezenfektan Reklamlarındaki Korku Pazarlaması: Lysol Ve Purell Örneği
Özet Görüntüleme: 128 / PDF İndirme: 117
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10806464Anahtar Kelimeler:
Korku Pazarlama- Satın Alma- Lysol, Purell- Gösterge BilimÖzet
Korkunun gücünden pazarlama amaçlı yararlanmak olarak tanımlanan korku pazarlaması sağlık hizmetlerinden temizlik ürünlerinin pazarlanmasına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Korku insanları satın almaya iten güçlerden biridir. Bu nedenle korku, mevcut pazarlarda satın alma nedeni olabildiği gibi yeni pazarların oluşmasını da sağlayabilmektedir. Domuz gribinin ortaya çıkması, ile anti bakteriyel jeller, Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla maske, dezenfektan, siperlik gibi ürünler tüketici pazarında yoğun bir şekilde talep görmüştür. Bu çalışmada amaç, dezenfektan reklamlarında korku mesajı veren 2020 yılında yayınlanan Lysol markasının ‘‘Rest Easy No Matter Where They Rest’’ ve Purell markasının ‘‘Peace Of Mind’’ reklamlarındaki mesajlarının tüketiciler tarafından doğru algılanıp algılanmadığını ve doğru yorumlanıp yorumlanmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada reklamlar Göstergebilimsel Analiz Yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir.
Referanslar
Aydın, İ. Ve Dülek, B. (2020). Covid-19 Pandemisinin Pazarlama Faaliyetleri Üzerindeki Etkileri, Akdeniz Zirvesi 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Girne, Kıbrıs, 17 - 18 Ekim 2020, ss.39-49.
Balcı, Ş. (2006). Negatif siyasal reklamlarda ikna edici mesaj stratejisi olarak korku çekiciliği kullanımı (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
Belch, G. E., ve Belch, M. A. (2003). Advertising and promotion: An integrated marketing communications perspective. New York: McGraw− Hill.
Cılızoğlu, G. Y., Dondurucu, Z., ve Çetinkaya, A. (2020). Sosyal Pazarlama Bağlamında Covid-19 Salgını Sürecinde GSM Operatörlerinin Youtube Reklamlarının Analizi. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 6(1), 280-299.
Derendeli, T. (2019). Reklamlarda Korkunun Bir Pazarlama Aracı Olarak Kullanılması: Korku Mesajı İçeren Reklamların Göstergebilimsel Çözümleme Tekniğiyle İncelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi).
Fırat, D. (YIL) Korkunun Bir Pazarlama Aracı Olarak Uygulanması: İşletmelerin Korku Mesajları İle Tüketicilerin Algısı Arasında Uyum Var Mı?. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5(1), 187-197.
Kaya, İ. (2010), Pazarlama Bi’Tanedir: Bir Pazarlama Ansiklopedisi, İstanbul: Babıali Kültür Yayıncılığı.
Kılıç, H. Ö., Derendeli, T. (2020). Reklamlarda Korkunun Bir Pazarlama Aracı Olarak Kullanılması. Business & Management Studies: An International Journal, 8(2), 1221-1254.
Öztürk, U., Sevinç, H. (2017). Korku Pazarlama Çerçevesinde Suriye Hükümeti’nin Silah İthalatını Arttıran Etkenler. Journal of International Social Research, 10(54).
Read, C. (2009). The fear factor: What happens when fear grips Wall Street. Springer.
Sarıyer, N. (2019). Korkunun Satın Alma Duyarlılığına Etkisi-Bir Netnografik Çalışma. 4th International Symposium on Innovative Approaches in Social, Human and Administrative Science, 22-24 Kasım 2019, Samsun.
Şen, Ş., Çoban, S. (2018). Bir sosyal pazarlama aracı olarak kamu spotlarına yönelik tutumun davranışsal etkileri: Sigara bırakma kamu spotu Kırşehir ili örneği ( Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir.
Ray, M. L., Wilkie, W. L. (1970). Fear: The potential of an appeal neglected by marketing. Journal of Marketing, 34(1), 54-62.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.