Ebeveyn Katılımının İlköğretim Öğrencilerinin Başarısına Etkisi: Öğretmen Görüşleri Üzerine Bir İnceleme


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15116371Anahtar Kelimeler:
Eğitim- Başarı- Ebeveyn- Akademi- EtkinlikÖzet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin gözünden ebeveyn katılımının öğrenci başarısına olan etkisini derinlemesine incelemektir. Ailelerin, çocuklarının eğitiminde önemli bir rolü olduğu ve ebeveyn katılımının öğrencilerin başarılarını olumlu yönde etkilediği düşünülmektedir. Ebeveynlerin, çocuklarının eğitimiyle ilgili sorumluluklarının farkında olması, okul ile işbirliği yapması ve çocuklarını desteklemesi büyük önem taşımaktadır. Ebeveyn katılımı, çocukların sosyalleşme süreçleri, disiplin almaları, akademik başarıları ve okul hayatına uyum sağlamaları gibi birçok alanda etkili olmaktadır. Bilhassa öğrencilerin akademik başarısını gerçekleştirmek için okuldaki öğrenimi hem tamamlayıcı hem de destekleyici bir faktör olarak var olmuştur. Okula aile işbirliği sürecinin her basamağında yer almak ve okul etkinliklerine katılmak gerek okulun amaçlarına ulaşabilmesi gerekse de öğrenci davranışlarında olumlu bakımdan değişiklik ortaya koyacaktır. Okulun öğrencide istenilen başarıyı tek başına kazandırması mümkün değildir. Okulda verilen bilgi, beceri ve davranışları aileleri tarafından desteklenmesi ve pekiştirilmesi gerekmektedir. Bu araştırma, Osmaniye ilindeki ilkokul öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda, ebeveyn katılımının öğrenci başarısı üzerindeki etkisini derinlemesine incelemeyi amaçlamıştır. Bu çalışma nitel bir çalışma olup mülakat tekniği ile hazırlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada, öğretmenlerle yapılan görüşmeler aracılığıyla ebeveyn katılımının farklı boyutları, öğretmenlerin bu konudaki görüşleri ve ebeveyn katılımını engelleyen faktörler gibi konulara değinilmiştir. Araştırma sonuçları, ebeveyn katılımının öğrencilerin akademik başarıları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ancak, bazı ailelerin çocuklarının eğitimine yeterince önem vermediği de görülmektedir. Bu çalışma, ebeveyn katılımının önemini vurgulayarak, eğitimciler ve politika yapıcılar için önemli bir veri kaynağı oluşturmaktadır.
Referanslar
Açıkalın, A., 2000. Dahabir-bilim ve aklın aydınlığında eğitim. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 21(21): 5-8.
Başaran, İ.E., 1996. Eğitim Psikolojisi (8. Baskı). Yargıcı Matbabası.
Beler, F., 1993. Anne-babaların çocuğun okul başarısına yardım ve katkıları. Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malaya.
Bostancı, S., Kaya, A., 2022. İlkokul öğrenci ailelerinin çocuklarına eğitsel destekleri. Social Sciences Studies Journal, 106(8): 4682-4693.
Cavkaytar, A., 2012. Özel Eğitimde Uygulamalı Aile Eğitimi. Vize Yayıncılık.
Dam, H., 2008. Öğrencinin okul başarısında aile faktörü. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(4): 75-99.
Doğan, F.Z., 2023. Velisi aile eğitimi almış öğrencilerin başarı düzeyleri. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(28): 20-45.
Erden, M., 2001. Sınıf Yönetimi (1. Baskı). Alkım Yayınları.
Erdoğan, Ç., Demirkasımoğlu, N., 2010. Ailelerin eğitim sürecine katılımına ilişkin öğretmen ve yönetici görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 16(3): 399-431.
Günkan, H.E., 2007. Ailenin ilköğretim öğrencilerinin eğitimi üzerindeki etki düzeyinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
Mengi, A., 2020. Engelli bireylerin gözüyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim durumlarının incelenmesi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(1): 19-33.
Polat, A., 2022. Nitel araştırmalarda yarı-yapılandırılmış görüşme soruları: soru form ve türleri, nitelikler ve sıralama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2): 161-182.
Shaw, C.A., 2008. A study of the relatıonshıp of parental ınvolvement to student achıevement ın pennsylvanıa career and technology center. Pennsylvania State University.
Şahin, F.T., Özbey, S., 2009. Okul öncesi eğitim programlarında uygulanan aile katılım çalışmalarında baba katılımının yeri ve önemi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, (17): 30-39.
Şengönül, T., 2019. Anne baba ilgisinin çocukların okul başarısı üzerindeki etkisi. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(4): 268-292.
TDK, 2020. Eğitim. (www.sozluk.gov.tr: https://sozluk.gov.tr/), (Erişim Tarihi: 10.12.2024).
Wynn, T., 2002. Archaeology and cognitive evolution. Behavioral and Brain Sciences, 25(3): 389-402.
Yıldırım, A., Şimşek, H., 2005. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (Cilt 5). Seçkin Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.