Üniversitelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Programında Görev Yapan Akademisyenler Üzerine Bir İnceleme
Özet Görüntüleme: 516 / PDF İndirme: 321
DOI:
https://doi.org/10.46291/ISPECIJSSHvol4iss4pp328-342Anahtar Kelimeler:
Akademisyen, İSG Programı, İş Güvenliği UzmanıÖzet
İş Sağlığı ve Güvenliği hayatımızın her aşamasında yer almaktadır. İlk aklımıza gelen işletmelerde çalışanların sağlığının korunması ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanılması şeklinde düşünülebilir. İş sağlığı ve güvenliğinin amacı; iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların sosyal, ruhsal ve bedensel olarak tam iyilik halinin sağlanmasıdır. Ayrıca, üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliği dersinin müfredata eklenmesi ile iş sağlığı ve güvenliği bilincinin kazanılması amaçlanmıştır. Zaman içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında profesyonellere ihtiyaç duyularak İSG Uzmanlığı mesleği ortaya çıkmıştır. Üniversitelerde, önlisans ve lisansda İş Sağlığı ve Güvenliği programı açılarak sektörün ihtiyacı olan uzman ihtiyacının giderilmesi hedeflenmiştir. Programların kuruluşlarında alanından yetişmiş hoca olmadığından, fizik, kimya, biyoloji, mühendislik fakülteleri ve teknik eğitim fakültelerinde bulunan akademisyenler derse girmiştir. Zaman içerisinde İSG uzmanlığı ya da İSG eğitici belgesine sahip hocalar derse girerek, yüksek lisans ve doktora ile alanında yetişmiş akademisyenler yetişmeye başlanmıştır. Günümüzde alanında yetkin hocaların sayısı azdır. Belirli bir uzmanlık alanı hala yoktur. Bu çalışmada, Üniversitelerde İSG eğitimi veren akademisyenlerin İSG alanındaki akademik kariyerlerini, uzmanlık alanlarını, demografik yapılarını, bu alanda akademik kariyerlerine devam etmek isteyip istemediklerini incelemek üzerine yapılmış bir çalışmadır. Elde edilen veriler “IBM SPSS Statistics 22.0” programı ile analiz edildi. “Cronbach Alpha (α)” değeri 0.623 bulunarak çalışmanın güvenirliği sağlanmış oldu. Erkek, evli, C sınıfı belgesi, öğretim görevlisi akademisyenlerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Ankete katılanların İş Sağlığı ve Güvenliği alanında doçent ünvanı almak istediklerini, İSG Programının mühendislik fakültesinde olması gerektiğini düşündüklerini görüyoruz. Sonuç olarak; İş Güvenliği alanında akademik çalışma yapan hocaların azınlıkta olduğunu görüyoruz. Bu sonuçlara göre İş Sağlığı ve Güvenliği alanında doçent ve prof ünvanına sahip hocaların yetişmesinin zaman alacağını söyleyebiliriz.
Referanslar
Aksoy, S. Çevik, B. Çakıcıer, N. (2013). “Gümüşova Meslek Yüksekokulu’nda İş Güvenliği Bilincinin Belirlenmesi” Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, Sayfa: 69-76.
Arslan, S. (2014). “İş Sağlığı ve Güvenlı̇ğı̇ Kanunu’na Göre İşverenı̇n Genel Yükümlülüklerı̇” Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, Cilt: 20, Sayı: 1, Sayfa: 767 – 808.
Bıyıkcı, T, E. (2010). “İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Sağlanmasında İş Güvenliği Uzmanlığı” Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Ceylan, H. (2012). “Türkiye'deki İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimi Sorunlar Ve Çözüm Önerileri” Electronic Journal of Vocational Colleges, Cilt: 2, Sayı: 2 Sayfa: 94-104.
Doğan, B. Yalçınkaya, C. Balcı, M., G. (2017). “Türkiye’de Mühendislik Fakültelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” Mühendis ve Makina, Cilt: 58, Sayı: 685, Sayfalar: 1 – 15.
Gür, B. Sezik, Y. (2020). “Mermer Fabrikalarında Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Açısından Çalışma Koşullarının Belirlenmesi: Çorum İl Örneği, Ohs Academy Cilt: 3, Sayı: 1, Sayfa: 47 – 52.
Kılkış, İ. (2013). “İş Sağlığı ve Güvenliği’nde Yeni Dönem: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (İSGK)” İş, Güç Endüstri İlişkileri Ve İnsan Kaynakları Dergisi, Uludağ Üniversitesi Cilt: 15, Sayı: 1, Sayfa: 17-41.
Orhan, S. (2014). “İş Güvenliği Uzmanlarının İş Güvencesi Sorunu” Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergi, Cilt: 3, Sayı: 6, Sayfa: 70 – 89.
Sivrikaya, O. (2016) “Türkiye’de Yükseköğretim Kurumlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminde Güncel Durum” Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2, Sayfa:151-162.
Şensöğüt, C. (2018). “İş Güvenliği Kültürü ve Üniversiteler” Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, Cilt:1, sayı:25.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2020 ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.