Temel Tasarım İlkeleri ve Seramik Sanatındaki Uygulamaları
Özet Görüntüleme: 285 / PDF İndirme: 190
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7771859Anahtar Kelimeler:
Basic Design- Plastic Arts- Ceramics- Surface EditingÖzet
Gelişen teknolojiler ışığında ve çağın değişim döngüsüne ilişkin görsel estetik meseleleri ele alan tasarım, plastik ve görsel sanatlar uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Görsel tasarım öğeleri, herhangi bir görsel tasarımdaki, ayırt edilebilecek, farklılık oluşturabilecek ve tanımlanabilecek bileşenleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Temel tasarı öğeleri, güzel sanatlarda plastik bir değer olarak varlık göstermektedir. Tasarım ilkeleri, plastik sanatların pek çok alanında görülmektedir. Çağlar boyunca sanat tarihinde ortaya çıkmış olan farklı sanat alanlarında, kendine has yaklaşımlar ve öğelerle eserler üretilmişlerdir. Bu sanat alanlarından insanlık tarihi kadar eski olan seramikte de tasarım ilkelerinin kullanıldığına sıklıkla rastlanmaktadır. Herhangi bir tasarım üretebilmek için, bazı yöntem ve kurallara gereksinim duyulmaktadır. Bu kuralların uygulanışı, seramik sanatlarında da, çeşitli şekillendirme teknikleri ile varlık göstermektedir. Bu tasarım ilkeleri, eserin yüzeysel ve şekilsel düzenlenmesine veya kurgulanmasına yardımcı olmaktadır. Bir tasarımın asıl amaçlarından biri, farkındalık yaratmak ve etkileşimi arttırmaktır. Tasarım; düşünce, duygu, hayal gücü ve gözlemlemeler ışığında bir malzemeye içsel aktarım yapmaktır. Kavranması ancak uygulamalarla mümkün olabilen bu tasarım ilkeleri, görsel algılama gücüne dayalıdır.
Bu çalışmada, herhangi bir konuya ilişkin yüzey kurgulamalarının yapılabilmesi için gerekli olan kurallar anlamına gelen tasarım ilkelerinin, tanımlamalarının ve seramik malzeme ile yapılmış örnekler üzerinden açıklamalarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli yazılı ve görsel kaynak taramaları yapılmıştır. Elde edilen veriler, güncel kişisel uygulamalarla desteklenmiştir. Günümüzde tasarıma ilkelerine ilişkin araştırmaların geleceğe ışık tutması, böylece gelişerek daha geniş bir görsel algılama potansiyelinin gelişeceği düşünülmektedir.
Referanslar
Çağlayan, E. (2018). Temel Sanat Eğitiminde Renk Olgusu. Itobiad: Journal of the Human & Social Science Researches, 7(1).
Demircioğlu, N. (2016). Tasarım ilkelerinden tekrar olgusunun araştırılması ve seramik duvar panolarında uygulanması (Doctoral dissertation, Sakarya Universitesi (Turkey).
Gökaydın, N. (1990). Eğitimde tasarım ve görsel algı (Temel tasarım eğitimi). Ankara: Sedir Yayın Evi.
Özsoy V., Ayaydın A., Görsel Tasarım Öge ve İlkeleri Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara. 2016.
Öztuna, Y. (2007). Görsel iletişimde temel tasarım. İzmir: Tibyan Yayıncılık.
Tuğal, S. A. Oluşum Süreci İçinde Op Art, Hayalperest Yayınevi, İstanbul, 2012
Yaşar B. (2015) Tasarım günlükleri: 10 temel tasarım ilkesi.
Zengin G., ve ark.,(2020). Disiplinler arası Temel Tasarım Çalışması: Doluluk/Boşluk Kavramı Üzerine Bir Değerlendirme, Mimarlık, planlama ve tasarım alanında teori ve araştırmalar II, Cilt I, ISBN • 978-625-7702-95-9.
[Online] Available: http://flyeschool.com/content/balance (Erişim tarihi: 18.12.2022)
[Online] Available: https://www.art.utah.edu/studio-art-areas/ceramics/ (Erişim tarihi: 04.12.2022)
[Online] Available:https://www.galeriecaroledecombe.com/en/object/void-2-by-helle-damkjaer-2020/ (Erişim tarihi: 15.11.2022)
[Online] Available:https://www.thisiscolossal.com/tags/ceramics/ (Erişim tarihi: 24.10.2022)
[Online] Available: http://www.tasarım günlükleri.com/2015/09/17/tasarım-prensipleri (Erişim tarihi: 19.10.2022)
[Online] Available: https://earthembracingspace.com/portfolio-item/rhythm-in-thirds (Erişim tarihi: 02.12.2022)
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.