Jungiyen Analitik Psikoloji Kurama Göre Rüyalar Üzerinden Vaka Sunumu; Düşlerin Mesajı

CASE REPORT ON DREAMS ACCORDING TO JUNGYAN ANALYTICAL PSYCHOLOGY THEORY; MESSAGE OF DREAMS


Özet Görüntüleme: 339 / PDF İndirme: 222

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8356850

Anahtar Kelimeler:

Rüya- Jung- Analitik Psikoloji- Semboller- Mitler- Masallar

Özet

Carl Gustav Jung, psikoloji alanında önemli bir figürdür ve rüya çalışmaları, üzerinde yoğunlaştığı konulardan biridir. Jung'a göre, rüyalar bireyin bilinçdışı dünyasına bir pencere açar ve içsel keşif ve anlamlandırma için büyük bir potansiyele sahiptir. Junga göre, rüyaların sembolik bir dil kullandığını ve bu sembollerin bireyin içsel dünyasının derinliklerindeki gerçeklikleri ifade ettiğini savunur. Jung’un rüya çalışmalarında kullandığı teknikler arasında rüya günlüğü tutma yer alır. Rüyaların ayrıntıları, sembolleri, duyguları ve olayları kaydedilir ve daha sonra analiz edilir. Rüya analizi, rüyadaki sembollerin ve temaların anlamını çözmeye yönelik bir yaklaşımdır. Amplifikasyon adı verilen bir teknik, rüyadaki sembollerin daha geniş anlamlarını araştırmak için mitoloji, efsaneler, sanat ve edebi eserlere başvurmayı içerir. Jung, rüyaların aktif bir imajinasyon süreciyle keşfedilebileceğine de inanır. Rüya içindeki sembollerle etkileşime geçme ve onları anlamlandırma çabası, bireyin rüya deneyimini derinleştirebilir ve kişisel gelişimini destekleyebilir. Jung'un rüya çalışmaları, bilinçdışının anlaşılmasını, içsel dengenin sağlanmasını ve bireyin kendini gerçekleştirmesini hedefler. Rüyaların sembolik doğasının keşfedilmesi ve anlamlandırılması, bireyin içsel dünyasının derinliklerine inmesine ve daha büyük bir bütünlük ve farkındalık elde etmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Referanslar

Akot, B. (2010). Freud'un Rüya Yorum Metodu . Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 213 235.

Bektaş, M. (2022). Carl Guztav Jung'da Arketipsel Kavramı ve Bilinç Bilinçdışı ile Olan İlişkisi. T.C:Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ana Bilim Dalı.

C.G.Jung. (2019). Dönüşüm Semboller. İstanbul: Alfa Yayınları.

Çetin, Ö. (2010). Jung Psikolojisinde Rüya. T.C.uLudağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, .249-269 .

Çetindaş, D. (2021). Psikanaliz, Rüya ve Roman. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 5(4), 2859.

Çiçek, A. (2013, Kasım). Sinemada Rüya Temsili ve Gerçeklik İlişkisi,Jung Yaklaşımla. İstanbul: T.C: Maltepe Üniversitesi ,Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Sinema Anabilim Dalı .

Demir, H. (2018). Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Rüya Analizi; Olgu Sunumu: Nergis Vakası*. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, 100 122.

Elıade, M. (2001). Mitlerin Özellikleri. İstanbul: Om Yayınevi, İstanbul.

Fordham, F. (2001).jung Psikolojisinin Ana Hatları. İstanbul: Say Yayınları.

Guin, U. K. (2006). Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar. İstanbul: Metis Yayınları.

Gülcan, C. (2020). Psikolojik Tipler ve Jung Psikolojisi Üzerine Bir Değerlendirme. KSBD, 284-297.

Jung, C. G. (2001). İnsan Ruhuna Yöneliş. İstanbul: Say Yayınları.

Jung, C. G. (2004). Eşzamanlılık Nedensellik Dış Bağlayıcı Bir İlke. Bursa: Biblos Kitabevi.

Jung, C. G. (2006). Analitik Psikoloji. İstanbul: Payel Yayınları.

Jung, C. G. (2015). Rüyalar. İstanbul: Pinhan Yayıncılık.

Jung, C. G. (2017). İnsan ve Semboller. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

Kavut, S. (2020). Carl Gustav Jung: Kavramları, Kuramları ve Düşünce Yapısı Üzerine Bir İnceleme. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırma Dergisi, 681-695.

Kaya, S. Ü. (2021). Dünya Edebiyatlarında Rüya Motifi: Karşılaştırmalı Bir Analiz. İstanbul: Akademi Sosyal Bilimler Dergisi.

Montangero, J. (2013). Rüyanın Psikolojisi. İstanbul: Say Yayınları.

Serrican, E. (2015). Carl Gustav Jung’un analitik psikoloji kuramındaki arketip kavramının edebiyata yansıması. International Journal of Social Sciences and Education Research.

Ukray, M. (2014). Jung Psikolojisi. Ankara: Yason Yayınları.

İndir

Yayınlanmış

2023-09-19

Nasıl Atıf Yapılır

Aydın, N., & KARAAZİZ, M. (2023). Jungiyen Analitik Psikoloji Kurama Göre Rüyalar Üzerinden Vaka Sunumu; Düşlerin Mesajı: CASE REPORT ON DREAMS ACCORDING TO JUNGYAN ANALYTICAL PSYCHOLOGY THEORY; MESSAGE OF DREAMS. ISPEC Uluslararası Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 7(3), 642–658. https://doi.org/10.5281/zenodo.8356850

Sayı

Bölüm

Articles

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri

1 2 > >>