Obsesif Kompulsif Bozukluğa Sahip Bireylerde Bilişsel Davranışçı Terapi Kullanılması Üzerine Sistematik Bir Derleme


Özet Görüntüleme: 296 / PDF İndirme: 227

Yazarlar

  • Sedanur KARAKIŞ Yakın Doğu Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü
  • Meryem KARAAZİZ Yakın Doğu Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü https://orcid.org/0000-0002-0085-612X

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10436216

Anahtar Kelimeler:

Bilişsel Davranışçı Terapi- Obsesyon- Kompulsiyon- Farmakolojik Tedavi

Özet

Bu derlemenin amacı obsesif kompulsif bozukluğa sahip bireyler üzerinde bilişsel davranışçı terapi kullanımını incelemektir. Yapılan bu çalışmada sistematik derleme yöntemi kullanılmıştır ve herhangi bir saha çalışması veya ölçek kullanılmamıştır. Yalnızca Türkçe dilinde ele alınan çalışmalar 2005-2022 yılları arasındadır. Araştırmada 40 ve 55 yaş temel alınmıştır. Bu çalışma Temmuz, 2022’de gerçekleştirilmiştir. Yapılan tarama sonucunda 2 çalışma ele alınmıştır. Ele alınan her iki çalışmada da vaka çalışması kullanılmıştır. Her 2 çalışmanın sonucunda da obsesif kompulsif bozukluğa sahip bireylerde bilişsel davranışçı terapinin etkisi büyüktür. Ele alınan ilk çalışmada, sadece bilişsel davranışçı terapi uygulanmış, ikinci çalışmada bilişsel davranışçı terapi ve farmakolojik tedavi kullanılmıştır. Obsesif kompulsif bozukluğa sahip bireylerde bilişsel davranışçı psikoterapi uygulanması, hastalığın seyrinde olumlu değişiklikler gözlemlenmesine neden olmaktadır. Özellikle bilişsel davranışçı terapinin bir tekniği olan gevşeme eğitimi verilmesi tedavinin daha olumlu ve daha kısa sürede sonuçlanmasına neden olmaktadır. Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Erken tanı sayesinde hastalık daha ciddi boyutlara geçmeden tedavi edilmektedir.

Referanslar

Gökçakan, N. (2005). Bir Obsesif-Kompulsif Bozukluk Vakasında Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulaması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.

Karaçam, Z. (2013). Sistematik Derleme Metodolojisi: Sistematik Derleme Hazırlamak İçin Bir Rehber. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 26.

Karslıoğlu, E. H., Yüksel, N. (2007). Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nörobiyolojisi. Ankara: Uz.Dr., Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği,Prof.Dr., Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı.

Koşe, Ç. (2010, Ekim). Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Çocuklara Uygulanmış Olan Bilişsel Davranışçı Terapi,İlaç Tedavisi ve Kombinasyonunun Etkililiklerinin Karşılaştırılması. İstanbul: Maltepe Üniversitesi.

Okumuş, F. E., Sertel Berk, Ö., Yücel, B. (2019). Obsesif Kompulsif Bozuklukta Gevşeme Eğitimi ve Bilişsel Davranışçı Tekniklerin Uygulanması: Vaka Örneği. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, 66.

Yılmaz, R. (2022). Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklara Verilen Bilişsel Davranışçı Terapi Temelli Psikoeğitimin İçselleştirilmiş Damgalanma ve Umuda Etkisi. T.C İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Malatya.

Yurtsever, S. S., Tekinsav Sütcü, S. (2016). Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi: Sistematik Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi: Sistematik Bir Gözden Geçirme. İzmir: Psikolojide Güncel Yaklaşımlar.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-28

Nasıl Atıf Yapılır

KARAKIŞ, S., & KARAAZİZ, M. (2023). Obsesif Kompulsif Bozukluğa Sahip Bireylerde Bilişsel Davranışçı Terapi Kullanılması Üzerine Sistematik Bir Derleme. ISPEC Uluslararası Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 7(4), 916–922. https://doi.org/10.5281/zenodo.10436216

Sayı

Bölüm

Articles

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri

1 2 > >>